Парламентът на Крим подкрепи присъединяване към Русия

Областното събрание на Крим обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Русия. То допълни, че цялото украинско държавно имущество на полуострова ще бъде национализирано.
“Република Крим призовава ООН и всички страни в света да я признаят за независима държава”, се казва в документа, одобрен от събранието. Това стана ден след референдума в Крим, на който 96,6% от участниците гласуваха за присъединяване към Русия, припомня БГНЕС.
Както е известно, на заседанието си в края на миналата седмица Върховната Рада на Украйна прие постановление за разпускане на парламента на Крим. Един от мотивите за това решение на Киев бе „противоконституционният референдум”, обявен от Областното събрание на размирната автономна република.
Днес проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов веднага поздрави гражданите, участвали в референдума с историческото решение. Той обяви и окончателните резултати от референдума – точно 96,6 на сто от участвалите са гласували за включването на автономната република в състава на Русия.
“Благодаря на всички, които участваха в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята”, заяви Аксьонов. После пред хиляди на тържествен митинг-концерт той извика “Отиваме вкъщи – в Русия”.
Западните държави и САЩ осъдиха “незаконния” референдум в Крим, а ЕС трябва днес да вземе решение за санкции срещу високопоставени руски служители, но без да засяга президента Путин, за да остави вратата за диалог отворена пред Москва.
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън призова Русия да започне пряк диалог с Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. “Призовавам Русия да встъпи в диалог с ръководството в Украйна, да продължи преговорите с международната общност, за да се успокои ситуацията и да се намери политически път за изход от кризата”, заяви тя при пристигането си на срещата на външните министри на 28-те страни членки на ЕС в Брюксел. По думите на Аштън, “в крайна сметка Украйна се нуждае от добри отношения с Русия, както с ЕС и останалия свят”.
Руският парламент ще приеме много скоро всички закони, необходими за влизането на Крим в Русия. Това каза днес заместник-председателят на Върховната Дума вМосква Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите на Неверов, резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си “единствено в състава на Русия”.
Хората гласуваха за “възсъединяване на народ, който винаги е живял заедно”, заяви Неверов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.