Парламентът криминализира радикалния ислям

ГЕРБ и Патриотите се канят да управляват заедно 4 години

Парламентът прие криминализирането на радикалния ислям.Със 106 гласа „за“ народните представители приеха на първо четене промяната в Наказателния кодекс. Против бяха 3, въздръжаха се 10. Депутатите от ДПС напуснаха демонстративно пленарна зала преди гласуването.

„Радикални религиозни форми” или „радикален ислям” да е формулировката за промените в Наказателния кодекс, с които да се криминализира проповядването на радикален ислям скара по време на дебатите депутатите от Патриотичния фронт и ДПС.

Вносител на промените в НК, разглеждани на първо четене, е съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той предлага криминализиране на проявите на радикален ислям с 3 години лишаване от свобода.
Срещу промените се обяви Алиосман Имамов от ДПс, който заяви, че въпросният законопроект за промени в НК прави опит да раздели религията от радикална идеология.

„Всеки пети гражданин на Република България, който изповядва тази религия, е засегнат”, коментира Алиосман Имамов.

Той изтъкна, че религията се използва за политически цели и обяви за кощунство някой да застава от тази висока трибуна и да твърди, че религията му е радикална.

„Познавам много добре ислямската религия. Всяка дума ще засегне милиони. Питам защо този закон не е насочен към радикалните религиозни идеологии”, коментира Имамов. Според него има над 100 религиозни общности, някои от които са крайно радикални и са нанесли повече щети от исляма в България.

Имамов смята, че в момента някои негови колеги имат желание и намерение да поддържат антиислямисткия тон. Алиосман Имамов обобщи, че у нас има 1,5 млн. души, които изповядват ислям – те смятат себе си за добри хора и не мислят, че са терористи или че отглеждат терористи, категоричен бе той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.