Парламентът избра Лидия Руменова за шеф на Сметната палата

Финансовата политика на българските общини, на практика, е пълен провал

Парламентът избра Лидия Петкова Руменова за председател на Сметната палата с гласовете на всички присъстващи в залата 95 народни представители. Веднага след това новата ръководителка на държавната контролна институция положи клетва.
Руменова ще ръководи Сметната палата в следващите 7 години. След последните промени в закона за финансовата институция, това е срокът за който парламентът избира председателят и членовете на Сметната палата. Ръководителят на институцията не може да бъде преизбиран.

„Благодаря за доверието, което ми оказахте. Отчитам голямата отговорност, която поемам, и очакванията на обществото по отношение на функцията и ролите, които следва да изпълнява Сметната палата”. Това заяви Лидия Руменова след като положи клетва. Тя изтъкна, че е отворен човек и увери депутатите, че може да работи с всички парламентарни групи, стига интересът да е в посока на усъвършенстване на начина, по който се изразходва общественият ресурс.
Руменова припомни, че е има 35 години юридически стаж, както и опит като член на Сметната палата. Тя заяви, че има сериозна концепция и визия как би следвало да изглежда Сметната палата.

Кандидатурата на Лидия Руменова бе издигната от Петър Кънев, Румен Гечев, Корнелия Нинова и Жельо Бойчев от левицата и Йордан Цонев от ДПС.

Както вече съобщихме, днешното заседание на Народното събрание започна с минимално необходимия кворум от 121 депутата, осигурен от Коалиция за България, ДПС и „Атака”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.