Парламентът избра Бъчварова за министър на вътрешните работи

Народното събрание одобри персоналните промени в правителството, предложени от премиера Бойко Борисов и прие оставката на досегашния министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Със 139 гласа “за”, 68 “против” и един “въздържал се”
Народното събрание избра вицепремиерът Румяна Бъчварова и за министър на вътрешните работи.

Гласуването премина без изненади. Бъчварова получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ, а “против” избирането й гласуваха народните представители от “БСП лява България” и ДПС. Парламентарната група на “Атака” не участва в гласуването.

Реформата няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността, заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова от парламентарната трибуна. Тя изтъкна, че в МВР има нужда от реформи и допълни, че е приела номинацията, защото знае, че в МВР политиката на ГЕРБ е добре обмислена, разработена и няма колебания за посоката.

Аз ще работя за държавата и благодаря на ПП ГЕРБ и правителството, че ме подкрепят за това, каза още Румяна Бъчварова.

По-рано днес Веселин Вучков обясни от парламентарната трибуна причините за решението му да се оттегли като министър на вътрешните работи.

Моята оставка беше породена от противоречие с премиера Борисов по повод професионалната съдба на главния секретар, за съдбата на реформата, която предприемаме. Тя е по ключов, съдържателен въпрос, изтъкна Вучков. По думите му, това е личен, суверенен акт – когато между министъра и премиера има сянка на противоречие, нормално е да си подаде оставка.

Веселин Вучков декларира своята увереност, че ако се гласува номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, реформите в МВР ще продължат и увери, че би й помогнал с каквото може.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.