Парламентът избра 10 нови членове на Инспектората на ВСС

С квалифицирано мнозинство от две трети, депутатите избраха 10-те инспектори към Инспектората на Висшия съдебен съвет. Кандидатурите бяха общо 19 и всички са изслушани предварително в заседание на Комисията по правни въпроси на 20 януари. Новите инспектори са: Александър Мумджиев, Генади Георгиев, Игнат Георгиев, Лидия Стоянова, Любка Кабзималска, Любомир Крумов, Мария Нейкова, Стефка Мулячка, Теодора Нинова, Юрий Кръстев.

Генади Георгиев, Лидия Стоянова, Любомир Крумов и Юрий Кръстев са издигнати от депутати от ГЕРБ, Игнат Иванов – от Реформаторския блок, Мария Нейкова – от Патриотичния фронт, Теодора Нинова – от АБВ, Стефка Мулячка – от “Български демократичен център”, Александър Мумджиев е предложен от “БСП лява България”, а Любка Кабзималска – от доскорошния председател на ДПС Лютви Местан. От “Атака” не са издигнали свой кандидат.

Инспекторатът към ВСС е орган на съдебната власт, създаден с промените в Конституцията през 2007 година. През 2012 година, с промяна в Закона за съдебната власт, бяха вменени допълнителни правомощия на Инспектората. Така той може да извършва и проверки по заявления на граждани и юридически лица срещу актове, действия и бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Инспекторатът се състои от главен инспектор и десет инспектори, които се избират от Народното събрание с квалифицирано мнозинство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.