Парламентът единодушно уволни шефа на НЗОК

С гласовете на всички 104 присъстващи в залата депутати Народното събрание прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. Решението за освобождаването на шефа на Здравната каса бе внесено от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС. Тази стъпка бе поискана от Българския лекарски съюз и една от пациентските организации още през есента на миналата година, а БЛС не подписа годишния рамков договор за 2013 година вкл. и в знак на несъгласие с начина, по който Пламен Цеков управляваше Здравната каса.

В края на миналата седмица, по време на петъчния парламентарен контрол, министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева съобщи пред депутатите, че се присъединява към искането на БЛС за предсрочно освобождаване на д-р Цеков и посочи като една от причините отказа на шефа на НЗОК да информира министъра за състоянието на касата.

Междувременно д-р Цеков в няколко свои медийни изяви декларира категорично, че няма да подаде оставка под натиск и отхвърли всички упреци за проблеми в работата на Здравната каса.

Днес дебатите в пленарната зала на Народното събрание продължиха повече от два часа и половина. В изказванията си депутати от левицата и ДПС аргументираха освобождаването на Пламен Цеков с множество критики към конкретни негови решения и политики.

Управителят на НЗОК Пламен Цеков допринесе за увеличаване на напрежението и хаоса в цялата здравна система, каза депутатът от левицата Емил Райнов при представянето на мотивите за предсрочното освобождаване на шефа на Здравната каса. Райнов допълни, че при управлението на Цеков диалогът със съсловните организации от страна на НЗОК е тежко нарушен, а решенията, касаещи управлението и финансирането на здравната система, се налагат едностранно от Здравната каса и обричат на фалит болниците, като освен това отнемат нормалния достъп на гражданите до здравни грижи.

В пространно изказване от парламентарната трибуна Пламен Цеков отхвърли всички критики срещу работата си, обвини вносителите на решението, че изпълняват политическа поръчка и заяви, че никога преди Здравната каса не е била в такова добро състояние.

Не видях документи в подкрепа на аргументите за моята оставка, коментира в кулоарите на парламента Пламен Цеков непосредствено преди гласуването на решението за предсрочното му освобождаване като шеф на НЗОК. Той изтъкна, че не приема формулировката „несправяне с работата”. Цеков допълни, че ще се консултира с юристи дали да оспорва в съда прекратяването на мандата му.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.