Парламентът даде право на КЕВР да отложи поскъпването с месец

Парламентът избра петчленен Фискален съвет с 6-годишен мандат

С гласовете на 126 депутати Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се дава право на КЕВР да отложи с един месец новия регулаторен период, който трябваше да започне на 1 юли. “Против” гласуваха 12 народни представители, а 9 се въздържаха.

Други промени в закона са свързани с намаляване на тежестта на разходите за ток от ВЕИ в цената на електроенергията. Посочва се и декларираното от правителството намерение за намаляване на разходите в държавните енергийни дружества с по 10% през следващите три години.

Очаква се промените в закона още днес да бъдат гласувани и на второ четене. Въпреки това те нямат задължителен характер за независимата КЕВР. При вчерашното изслушване в парламента на нейния председател Иван Иванов, той посочи, че е против отлагането на регулаторния период, както и че държи на изравняването на добавката “Задължение към обществото” за бизнеса и битовите потребители, тъй като в противен случай на комисията-регулатор ще се наложи да компенсира със 17% поскъпване на тока за бита.

КЕВР ще обяви своето решение в петък.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.