Парламентарна комисия ще нищи фалита на КТБ

Депутати от всички парламентарни групи гласуваха за създаването на временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009 – 2014 година.

В мотивите на вносителите се изтъква, че “източването на КТБ, довело до фалита й, е най-мащабната финансова измама в новата история на България. В резултат бяха изразходвани близо 4 млрд. лева средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в едно с допълнителни средства от държавния бюджет за изплащане на защитените депозити, а много вложители изгубиха безвъзвратно депозирани в тази банка средства”.

Според депутатите е от “критично значение да се проследи навременността и адекватността в действията на държавните институции – БНБ, КФН и ДАНС.

Комисията ще се състои от членове на всички групи на пропорционален принцип, подобно на постоянните парламентарни комисии, а изборът на ръководство и членове беше отложен за следващата седмица.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.