Париж вече хвърля бомби над Ирак, Берлин праща оръжия за кюрдите

Париж и Берлин демонстрираха различен подход, участвайки в коалицията около САЩ за борба с джихадистити от “Ислямска държава”. Днес самолети на френските ВВС са нанесли въздушни удари в Североизточен Ирак и са разрушили, според официалната информация, “логистичен склад” на джихадистите. В комюнике от Елисейския дворец се цитира президента Оланд, който казва, че в близките дни бойната авиация на Франция ще продължи действията си в зоната на конфликта.
Германското правителство изключва възможността страната да участва във въздушните атаки срещу позициите на “Ислямска държава”, отбелязва ИТАР-ТАСС
Днес за Ирак отпътува първата група инструктори от Бундесвера, които ще обучават кюрдските бойци, воюващи с “Ислямска държава” да си служат със стрелкови и противотанкови оръжия, съобщи подполковник Хаген Месер от военновъздушната база на НАТО в провинция Шлезвиг-Холщайн.
След няколко дни за Северен Ирак заминава и първата пратка с германски оръжия. Първият транш от военната помощ за кюрдските формирования включва 4000 пушки G3, 4000 пистолета P1, 20 противотанкови комплекса “Милан”, 120 базуки, 50 сигнални пистолета и 20 картечници MG3. Освен това кюрдите ще получат камиони, полеви кухни, палатки и защитни очила. Предвижда се в Ирак да бъдат доставени оръжия и военна техника от Германия общо за 70 милиона евро.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.