Парамов: Цялата политическа класа е на тръни заради КТБ

“Цялата политическа класа сега е на тръни заради Цветан Василев. И всички искат той да отиде, не в Белград, а в Панама или някъде другаде”. Това коментира в сутрешния блок на Нова ТВ бившият главен ревизор на БНБ Кольо Парамов във връзка със разпореденото вчера от прокуратурата разследване на квесторите на КТБ за злоупотреба със служебно положение. Финансистът препоръча на главния прокурор квесторите да не бъдат разпитвани само от един следовател, а по време на разпита да присъстват и прокурор, и съдия.

„Квесторите са получили от Иван Искров указание да фалират банката. Защото в политическото пространство през юни и юли 2014 г., главната задача беше фалита на КТБ и повличането на Първа инвестиционна банка, на ЦКБ, на „Инвестбанк”, и на всички, които бяха поставени под съмнение, беше да не се допусне ГЕРБ, респективно Бойко Борисов да направи второ правителство. Тези квестори трябваше да направят абсолютните обезценки”, заяви още Кольо Парамов, но отказа да назове името на поръчителя.

На въпрос в чии зависимости е оплетен Иван Искров, Парамов заяви: „Знае се, че всички хора, посещавали къщата на Василев, са филмирани и в един момент Василев ще го извади това. Затова аз го призовавам той да извади тези записи, за да разбере България каква е същността на политическата власт.

По думите на Парамов записите в къщата на Василев са правени от 2009 до 2013 г. Освен това финансистът твърди, че са били фалшифицирани банковите карти на хората от надзора, които са влизали и са регистрирани в КТБ, за да проверяват, а одитните доклади за 2009, 2010, 2011, 2012 са сгрешени умишлено.

„Отговорността за фалирането на банката е на Цветан Василев и той трябва да си понесе последствията”, изтъкна бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. Според него Фондът за гарантиране на влоговете не трябва да изплаща гарантирани размери на връзкарски влогове, а ако е изплатил по погрешка тези суми, той трябва да си ги поиска обратно.

Припомняме, че според изказване на премиера Бойко Борисов, в КТБ имало над 1000 депозита на специални клиенти, които са получавали преференциални високи лихви.
Според закона такива вложители нямат право на гарантираните 100 000 евро, които се възстановяват при фалит на банката и би трябвало да “изгорят” с целите суми. Смята се, обаче, че квесторите на КТБ са преправили незаконно повечето от тези специални договори, за да могат привилегированите клиенти на КТБ също да получат по 100 000 евро от Фонда за гарантиране на депозитите.

„4,25 – 4,50 е била нормалната лихва. Тези 1000 души са получавали между 7,5 и 8,75% лихва. Тези души, на които са върнати парите, са обсолютно незаконно осигурени. Договорът за депозит е променен като договор за текуща сметка и то със знанието и с подписите на двамата квестори”, коментира Кольо Парамов. Според проф. Димитров трябва да се предявят искове срещу лицата, получили парите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.