Папа Франциск увери Арсений Яценюк, че ще работи за мира в Украйна

Папа Франциск увери днес в Рим украинския премиер Арсени Яценюк, че ще направи всичко по силите си за мира в Украйна, предаде bTv. На аудиенцията, която даде на Яценюк, папата му подари писалка с думите: “Надявам се, че с тази писалка ще подпишете мира”. “И аз се надявам”, му отговори украинският премиер. Разговорът продължи 18 минути в папската библиотека в присъствието на украинския министър на външните работи Андрей Дещица. След това украинската делегация слезе на по-долния етаж на папски дворец, за да се срещне с ръководителя на дипломацията на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.
Яценюк подари на папа Франциск снимка на площад Майдан в центъра на Киев през новогодишната нощ с думите: “Тук милиони украинци се бориха за свободата и правата си”. Украинският премиер, който трябваше да присъства утре на канонизацията на Йоан XXIII и на Йоан-Павел II, реши да съкрати посещението заради положението в Украйна.
По-рано днес украинският премиер се срещна с италианския си колега Матео Ренци, предаде ИТАР-ТАСС. Според пресслужбата на италианското правителство срещата имала “частен характер”.
Арсений Яценюк заяви по време на посещението си в Рим, че руски самолети са нарушили снощи украинското въздушно пространство седем пъти “за да провокират Украйна да започне война”.
Премиерът на Украйна коментира и задържането от сепаратистите на автобус с наблюдатели на ОССЕ.
“Това е още едно доказателство, че т.н. “мирни протестиращи” с руска самоличност всъщност са терористи, които задържаха и взеха за заложници наблюдатели от ОССЕ. Това е нещо невероятно, неприемливо и отвратително. Въпреки това руските власти не осъдиха тези терористи.”
Според Яценюк това е явен знак, че руският режим подкрепя тези “гангстери и престъпници, които тероризират не само Украйна, но и цяла Европа”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.