Папата поиска прошка заради свещениците, насилвали сексуално деца

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск поиска прошка за сексуалните насилия, извършени от свещеници над деца.

По време на срещата си с делегацията на Международното католическо бюро за закрила на детето (BICE) Светият отец посочи, че „се чувства отговорен да обърне внимание и „да поиска прошка за цялото зло, което някои свещеници са извършили със сексуалните насилия над децата”.

„Църквата съзнава това зло! Персонално и морално зло…. на хора на Църквата! И ние не искаме да правим крачка назад във връзка с третирането на този въпрос и наказанията, които трябва да бъдат наложени. Напротив, смятам, че трябва да сме непреклонни! С децата не може да се играе!”, заяви папа Франциск, цитиран от Радио Ватикана.

Папата подчерта, че „бъдещето е в ръцете на децата”, както „у възрастните се съхранява мъдростта на народа”. По думите му, в днешно време е важно да се води борба срещу „заробващия труд”, срещу „вербуването на деца-войници” и „всякакъв вид насилие над малолетните”. Визирайки мисията на BICE папата изтъкна, че трябва да потвърдим правото на детето да расте в семейство, с баща и майка, в състояние да създадат подходяща среда за развитието и афективното и емоционално съзряване на детето, във връзка с ролята на мъжкото и женското начало в лицето на бащата и майката.

Освен това папа Франциск изтъкна своето несъгласие с всякакъв вид възпитателни експерименти с децата.

„С децата и младежите не може да се експериментира. Те не са опитни животни! Ужасите на манипулирането на възпитанието, преживени по време на големите геноцидни диктатури на 20 век, не са изчезнали; те запазват актуалността си под различни форми и предложения, които, претендирайки за модерност, тласкат децата и младежите по диктаторския път на „уеднаквената мисъл””, коментира главата на Римокатолическата църква.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.