Папа Франциск: Светът сякаш се е превърнал в един голям супермаркет

„Днес изглежда така, сякаш светът се е превърнал в един голям супермаркет, където културата придоби една конкурентна динамика. Не съществуват лични взаимоотношения, взаимоотношения на близост. Настоящата култура стимулира хората да не се обвързват с нищо и с никого. Да не се доверяваме и да не вярваме. Изглежда днес най-важното нещо е да вървиш след последната тенденция или дейност. Това важи също и на религиозно ниво. Днес, консумацията определя това, което е важно. Консумират се взаимоотношения, приятелства и религии. Консумация, която не поражда връзки, консумация, която излиза извън рамките на човешките отношения. Връзките се превърнаха в чисто „посредничество“ за удовлетворяването на „моите нужди“. Ближният, с неговия лик, история и чувства, престава да съществува“

Това поведение води до една култура, която отхвърля всичко това, което „е ненужно“ вече и „не задоволява“ консуматорските вкусове. Това поражда дълбока рана, радикална самота, към която са принудени много хора. Една самота, страхуваща се да се ангажира в неистовото търсене на признание. Но ще сгрешим ако тълкуваме „културата“ на настоящия свят единствено като недоволство към брака и семейството от гледна точка на чист и прост егоизъм. Много млади хора, в рамките на тази възпираща култура, са придобили в себе си един вид несъзнателно страхопочитание. Те са парализирани в отношение на най-красивите и възвишени, дори най-необходимите, пориви. Отлагат брака в очакване на идеални условия на живот. Но междувременно животът се консумира, без вкус.

„Без семейството, Църквата не би съществувала, не би била онова, което трябва да бъде: знак и средство на единството на човешкия род“. Това посочи папата в словото си на срещата с епископите гости на Световната среща на семействата във Филаделфия, последен етап от неговата апостолическа визита в Съединените щати, информира Радио Ватикана.

Преди срещата с епископите, папата се срещна с жертви на сексуални насилия от страна на свещеници във Филаделфия. Пред епископите, папа Франциск, изрази „срама за злоупотребите и причинените дълбоки рани“: „Дълбоко съжалявам. Сам Бог плаче за това“, каза папата. „Престъпленията на сексуална злоупотреба срещу малолетни не могат да се пазят в тайна за дълго“, посочи той, като увери, че „всички виновни, ще бъдат подведени под отговорност“ и благодари на жертвите и семействата им за „тяхната огромна смелост в разобличаването на злоупотребите“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.