Папа Франциск прие на аудиенция Владимир Путин

Папа Франциск прие в сряда във Ватикана руския президент Владимир Путин и го призова да се ангажира с “искрено и голямо усилие” за постигане на мир в Украйна. Папа Франциск оплака загиналите в Украйна и призова всички страни да спазват крехкото примирие, но публично не хвърли никаква вина върху Русия. По време на няколкото минути, през които Путин и папа Франциск се поздравяваха и се изпращаха преди и след 50-минутната среща при закрити врата, не се спомена за някаква вина във връзка с Украйна. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че разговорите между двамата са били съсредоточени върху конфликта в Украйна и ситуацията в Близкия изток, където папата се тревожи за съдбата на християнското малцинство.

На сайта на руския президент има само няколко реда за срещата. Посочва се, че по време на задълбочената и доброжелателна беседа, продължила повече от час, е била обсъждано актуалното международно положение, вкл. и кризата в Украйна. Ставало е дума за общочовешки и хуманитарни ценности, които преди всичко обединяват.

Броени часове преди аудиенцията от Вашингтон призоваха Римокатолическата църква да разкритикува по-твърдо намесата на Русия в конфликта в Украйна, а говорителят на Кремъл окачестви американския призив като “неприемлив” опит за намеса в суверенитета на други държави.

(Снимка: Сайт на президента на Русия)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.