Папа Франциск прие делегацията, водена от Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети днес от папа Франциск по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа.

Българският премиер разговаря на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец във Ватикана. Министър-председателят Борисов отбеляза, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи.

Министър-председателят поднесе на папа Франциск подарък с изключително духовна стойност. По специална молба на премиера до игумена на Рилската Света обител беше изработена хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – подарък, какъвто за първи път се прави на папата.

Това, че папа Франциск прие българска делегация е огромен жест за България и за българския народ, заяви Борисов след аудиенцията с папа Франциск, цитиран от БГНЕС. По думите на премиера, ние сме привилегировани в сравнение с други държавници, които чакат с години за среща с главата на Римокатолическата църква и това се дължи на делото на светите братя Кирил и Методий, които са ни дали писменост.

Българският премиер получи дар от папата – плакет с надпис “Един свят, основан на солидарност, мир и справедливост”.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна и с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Като подарък от премиера кардиналът получи изработени по поръчка два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Снимка: Пресслужба на МС

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.