Папа Франциск и патриарх Кирил: Да възстановим единството, желано от Бога

Историческа среща в Хавана на папа Франциск и руския патриарх Кирил

 

Папа Франциск и руският патриарх Кирил, по време на историческа среща в петък, призоваха за възстановяване на християнското единство и спешни действия, които да помогнат на християните, застрашени от насилието в Близкия изток, предаде AFP.

„Надяваме се нашата среща да допринесе за възстановяването на единството, желано от Бога“, се казва в съвместната декларация, подписана след техните разговори в Куба. – “Ние не сме съперници, а братя и от това понятие трябва да се ръководят всички наши взаимни действия и действията ни спрямо външния свят. Ние призоваваме католици и православни от всички страни, да се научат да живеят заедно в мир и любов”, изтъкват двамата църковни водачи.

Срещата между главите на двете християнски църкви е първата подобна от почти хиляда години.

Съвместната декларация, която папа Франциск и руският патриарх Кирил подписаха в края на двучасов личен разговор на летището в Хавана се оценява като началото на нова ера в отношенията между Католическата и Руската православна църква. Декларацията състояща се от 30 параграфа облече в думите прочувственото желание на папата и патриарха да се сложи край на вековете на конфликти и спорове между Москва и Рим. В изказване след срещата при затворени врата, в присъствието единствено на техните преводачи и най-близки съветници, Франциск заяви, че двамата лидери са разговаряли като епископи и “като братя”, които споделят едно и също кръщение, информира на сайта си Радио Ватикана. Медията публикува и обширно резюме на посланията, които отправят папа Франциск и патриарх Кирил.

Обширна информация за срещата между папа Франциск и патриарх Кирил публикува и официозът вестник Granma, който е орган на Кубинската комунистическа партия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.