Папа Франциск благослови българския народ

Папа Франциск прие традиционната българска делегация по случай Деня на славенската писменост и култура – 24-ти май, съобщи БНР.

С разговор на четири очи между папата и министър-председателя Марин Райков започна аудиенцията във Ватикана.

"Българската държава и народ развиха и продължават да развиват делото на светите братя Кирил и Методий", е казал Марин Райков в разговора си с папата. Премиерът е допълнил, че това е нашият принос към съвременната европейска идентичност.

Служебният министър-председател разговаря с папата в продължение на половин час. Двамата си размениха подаръци, като Райков подари на папата копие от обковка на Черепишкото евангелие, а Негово светейшество Франциск подари на българския министър-председател бронзов нож за писма.

Негово светейшество папа Франциск благослови българския народ.

В програмата на българската делегация следва поклонение пред гроба на Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим. Там молитви към Бога е оправял самият Йоан Павел втори, който през 1980 година провъзгласява св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа.

Рим е неразривно свързан с историята на славянската писменост и култура. През 1868 година именно там светите братя Кирил и Методий за първи път в историята отслужват литургия на славянски език. Папа Адриан II освещава книгите им и по този начин признава славянския език за равнопоставен заедно с гръцкия и латинския.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.