Паника заради ебола от двете страни на Атлантика

Сякаш става всекидневния паниката заради опасността от разпространяване на смъртоносния вирус ебола в страни извън Африка – в Европа, Северна и Латинска Америка.

В Европа 31-годишен мъж с тревожни симптоми бе приет в болница в полския град Лодз, за да бъде изследван за ебола, след като казал, че се връща от Германия, където работел с хора от Гвинея.

В САЩ напрежението около появата на втори случай на заразен с ебола стана причина петима пътници, пристигащи от Дубай, със симптоми, наподобяващи грип, да бъдат свалени от самолет на бостънското летище „Логан“, при това от екипи със защитни костюми. По-късно от Центъра за контрол върху заразните болести съобщиха, че не е имало опасност от ебола.

Американски медии разкриха самоличността на втория пациент от Далас, разболял се от ебола. Това е 26-годишната медицинска сестра Нина Фам, която е обслужвала починалия от ебола в тексаска болница либериец Томас Ерик Дънкан. Тя е носела предпазно облекло и още не е установено как се е заразила. Доктор Томас Фридън, директорът на Центъра за контрол на заразните заболявания на САЩ, се извини за изказването си, че сестрата вероятно е нарушила правилата за работа и затова се е заразила.

В Бразилия местните санитарни власти отмениха карантината, наложена на 64 души, които били в контакт с пациент, след като повторните тестове показаха, че той не е носител на вируса на опасната болест, предаде ТАСС.

Бразилският министър на здравеопазването Артур Чиору се изказа против налагането на някакви ограничения за влизане в страната на чужденци, включително от Западна Африка. Според министъра забраните само ще усложнят положението, тъй като хора, които все едно са се озовали се в Бразилия в нарушение на забраните, биха се страхували да търсят лекарска помощ и това само би влошило ситуацията.

Двама души са хоспитализирани с подозрения за ебола в Канада – в Отава и в Белвил, провинция Онтарио, съобщи телевизия Си Би Си. И двамата пациенти, чиито имена и пол не се съобщават, неотдавна са пристигнали в Канада от Западна Африка.

Президентът на САЩ Барак Обама е разговарял вчера с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и е заявил, че международната общност трябва да активизира усилията, за да реагира решително на кризата с болестта, предадоха Ройтерс и АФП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.