Панама е мястото, където се изпират мръсни пари

Интерпретацията на разкритията от ‪#‎PanamaFiles‬ в БГ интернет и фейсбук пространство е меко казано отчайваща. Отзвукът от това – още повече. При толкова голямо разследване и разкрития, до тук достига единствено.. Путин.

Панама от години е мястото, където се изпират мръсни пари. Това го признават всички „панамци“ с половин уста (кавички, няма такава нация, това са колумбийци, отделени поради икономически причини). Преди 10 дена си говорихме на тази тема с един Хесус в Панама, думите му бяха: „Ние не произвеждаме, нито изнасяме, а само внасяме – основно Пари“. На фона на празните небостъргачи, канторите на всеки ъгъл, хилядите казина и банките, изникнали през последните 10 години, думите му звучат правдоподобно.
От наркотрафик до търговия с оръжие – това са само част от източниците на капитали, които са добре дошли в страната. С пълната подкрепа на държавата, разбира си. Първата държава по пътя на наркотрафика към САЩ от Колумбия и същевремено нулево ниво на престъпност от наркокартелите (там са просто „бизнесмени“). Щом тези пари са добре дошли там, какво остава за някакви комисионни от корупционни схеми в Русия?
Много интереси са замесени, едва ли има държава/правителство, която да няма някаква индиректна връзка с панамска компания. Това е само една кантора. А фокусът върху Путин, който дори не е споменат директно, не е нищо повече от тенденциозност и притоплена история за една от многото страни, страдащи от корупция, с която ни занимават всички БГ сайтове. Още не съм пускал ТВ, но едва ли е по-различно.

PS пуснах телевизора, по Discovery дават Беър Грилс в Панама. Случайност?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.