Панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС

Клаксони, лимузини и весели викове от момчетата в костюми отекват из центъра на София, докато момичетата в пищни вечерни рокли се клатят върху високите токчета или пък под звуците на гърмяща музика.

В края на месец май хиляди завършили средните училища на 18-19-годишна възраст провеждат екстравагантните си балове – панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС. Средната заплата в България е около 400 евро, а над 12-процентната безработица оставят много семейства да се борят, за да вържат как да е двата края. Така описва баловете в България Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Авторът на репортажа за френската агенция изтъква, че дори и най-бедните в България заделят по нещо настрани – обикновено две или три заплати – за тази скъпа традиция. След което изтъква, че традицията датира още от времето на комунизма, но с всяка измината година абитуриентските балове стават все по-екзотични, а разходите за изпращане на зрелостник – все по-сериозни.

За една седмица в края на май трафикът и шума по улиците на Стофия стават непоносими с редиците от ретро кабриолети, огромни лимузини, джипове и дори камиони, пише АФП. В репортажа се изтъква, че “мнозина смятат, че харчовете за баловете са излязли изпод контрол и за пръв път тази година се появиха кампании, призоваващи учениците да дадат за добри каузи част от парите за бала си. Цитира се Иван Тодоров от Френска езикова гимназия в София, който казва: “На церемонията за последния ни училищен ден отидохме облечени в бели тениски и дадохме пари за деца с кожни заболявания.

Авторът завършва материала си от София с впечатленията за бала на три зрелостнички.

“Няма да има друга такава нощ и се надявам да изкараме чудесно”, казва Богдана, която скоро ще замина да следва във Великобритания.

“Каквито и да са разходите, балът си струва. След това сама ще изкарвам за хляба си”, добавя Николета Кирилова, въпреки че изглеждаше малко притеснена в дългата си рокля, гарнирана с голяма панделка.

“Не знам дали ще се върна да живея в България”, казва Мария Янакиева в тържествена черна рокля с дантели.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.