Палач на “Ислямска държава” обезглави японски журналист

Джихадистката групировка “Ислямска държава” (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) публикува видеоматериал от екзекуцията на държания от ИД като заложник японски журналист Кенджи Гото.

Видеото показва мъж с качулка, който стои над Гото, опрял нож в гърлото му. В следващия кадър се вижда тяло с поставена върху него глава.

Обръщайки се към японския премиер Шиндзо Абе, мъжът казва:

“Заради безразсъдното ви решение да се включите във война, която не можете да спечелите, този нож не само ще убие Кенджи, но също така ще продължи да лее кръв навсякъде, където намери ваши хора. Нека кошмарът за Япония започне!”

Премиерът на Япония Шиндзо Абе свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност на страната във връзка с разпространения видеозапис, показващ екзекуцията на Кенджи Гото от “Ислямска държава”. Японският министър на отбраната Ген Накатани коментира, че видеото, показващо обезглавяването на японския журналист Кенджи Гото от “Ислямска държава”, “с голяма степен на вероятност” е автентично”.

Абе осъди предполагаемото убийство на журналиста и обеща сътрудничество с други страни, за да бъдат подведени под отговорност виновните. “Япония няма да се предаде пред тероризма”, подчерта той.

Президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд и британският премиер Дейвид Камерън осъдиха убийството на Кенджи Гото.

В публикувано днес съобщение генералният секретар на ООНБан Ки-мун изрази съболезнования на семейството на Гото, както и на неговите съотечественици и на японското правителство.

“Генералният секретар най-категорично осъжда варварското убийство на Кенджи Гото. Неговата смърт е напомняне за насилието, с което се сблъскват толкова много хора в Ирак и Сирия”, се посочва в съобщението. Бан Ки-мун също така призова бойците на ислямистката групировка да освободят всички задържани заложници без каквито и да е условия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.