Пак сме на последните места по медийна свобода

Властта си купува медиен комфорт

Медийната свобода в България остава на незавидно ниско равнище, дори Габон и Боливия са с по-добри показатели от нас. Това става ясно от новия доклад на авторитетната неправителствена организация “Репортери без граници”. Мониторингът на медийната среда е ежегоден, а данните за 2017-а излязоха вчера.

Класацията отрежда 109-о място на България от общо 180 държави, като в сравнение с миналата година сме се изкачили с 4 позиции. Индексът, който измерва медийната свобода, обаче е намалял, което означава, че по-високото място е формално – дължи се на влошаването на положението в други страни. 109-ото място затвърждава България като държава от Европейския съюз с най-малко свобода на журналистите. Зад нас на Стария континент са само Македония (111), Русия (148) и Турция (155).  Унгария, която е винена в завой към авторитаризъм, е на 71-во място. С изключение на Турция, съседите ни са по-добре от нас – Румъния е на престижната 46-а позиция, Сърбия с 20 места по-назад, Гърция е 88-а. Освен Габон и Боливия, които са непосредствено преди България, по-челни места от нас заемат страни като Гвинея, Непал, Лесото, Того, Бутан, Бенин и др. Зад нас са Парагвай, Уганда, Замбия, Мали, Афганистан, Индия.

В анализа за причините за липсата на медийна свобода авторите посочват, че у нас цари корупция, има сливане между медии, политици и олигарси, като Делян Пеевски е посочен изрично в качеството му на “собственик на медийна група, притежаваща 6 вестника и контролираща почти 80% от разпространението на печатни издания”. Не е спестена и практиката властта да раздава европейски пари на подбрани медии, което ги прави зависими. “Правителството раздава еврофондове на конкретни медии при пълно отсъствие на прозрачност и на практика по този начин подкупва редакторите да не го критикуват или изцяло да се въздържат от отразяването на определени теми”, пише в анализа на “Репортери без граници”.

От 2009 г. насам България отбелязва само спад в класацията. Преди 7 години сме били на 68-мо място, показват архивите на “Репортери без граници”.  България се доближава по свобода на словото с държави като Замбия, Нигерия и Парагвай.

В страни като Уганда, Габон, Кения и Бутан се радват на повече свобода на словото.   Ако следващата година България отново се срине в класацията, то тя вече ще бъде отбелязвана с червено на картата и ще бъде една от малкото държави в Европа маркирани по този начин и единствена в ЕС.

На първо място по свобода на словото е Финландия, последвана от Холандия. Топ 5 по свобода на словото в света оформят – Норвегия, Дания и Нова Зеландия.

В резюмето си за България от “Репортери без граници” отбелязват, че причина за слабия резултат е обладаната от корупция среда и симбиозата между медии, политици и олигархия. В изследването е посочено и името на Делян Пеевски, като за него се казва, че е собственик на “Нова българска медийна група”, която има шест вестника.

“Комисията за финансов надзор се изявява като “медийно ченге”, което налага глоби и нарежда на журналисти да разкриват своите източници и така ги затруднява да осветляват проблемите на страната с банките и регулаторната система”, пишат още от “Репортери без граници”.

Изследването на организацията излиза няколко дни след като карикатурите на художника Чавдар Николов бяха свалени от всички сайтове на Нова телевизия, като медията определи това си действие като “грешка в документите”. Няколко дни по-късно и след силен медиен шум, карикатурите бяха възстановени.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.