Пак скандал в НС, Борисов обеща война и реваншизъм до дупка

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

Пореден гръмък скандал се разрази в парламента и наложи заседанието да бъде прекъснато с преждевременна почивка. Повод за разпрата, в която освен КБ и ГЕРБ, се включиха и депутати от “Атака” стана предложението на Янаки Стоилов да бъде отложено разглеждането на президентското вето върху закона за МВР.

Всъщност първи такова предложение направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той поиска да бъде отложено за следващата седмица новото обсъждане на Закона за МВР, върху който президентът наложи вето. Мотивът на Борисов беше, че идния вторник се очаква лидерска среща между парламентарните партии, на която трябва да се определят приоритетните задачи на Народното събрание и на изпълнителната власт. Но при гласуване на седмичната програма мнозинството отхвърли предложението. Бойко Борисов излезе от залата и в кулоарите отправи тежки закани към БСП.

“Оттук-нататък война, щом искат война, така ще бъде. Те не заслужават толерантност – реваншизъм до дупка сега”, обеща на социалистите Бойко Борисов. И допълни, че “тези хора искат сега без конкурс да назначат всичко”.

Попитан какво означава война и реваншизъм, Борисов заяви: „Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от сегашния парламент, да бъде съборено. Толерантността ми я доказах пред целия народ, те се подиграха с мен”.

На въпрос дали променя договорките за изборите и всичко останало, Борисов каза, че вече не им вярва и дори обвини Росен Плевнелиев, че е прочел след КСНС чужд текст.

„Чета вчера това, което Станишев, Местан и Сидеров редактираха. Това не го е писал президентът, те го писаха в неговия кабинет”, изтъкна Бойко Борисов.

По-късно вътре в пленарната зала предложението на Борисов беше повторено от Янаки Стоилов.

„Тази точка да бъде отложена на днешното заседание на Народното събрание. Когато стигнем до точката за Наказателния кодекс, ще направим същото предложение”, заяви от трибуната Стоилов, който е зам.-председател на ПГ на КБ. Което и беше гласувано. При поискване на процедура по прегласуване депутатът от „Атака” Николай Александров заяви: „Вчера не знам какво сте се договорили, както и днес, но това наистина е пазар. Страхувате се от реваншизъм? Недейте да се връзвате за реваншизъм, защото действително го превръщате в пазар”.

При повторното гласуване „за” предложението на Янаки Стоилов гласуваха 108 депутати, „против” – 23, „въздържал се” – 25.

След това Николай Александров каза от трибуната: „Да направим 30-минутна почивка, за да може да си влезете в съглашение с ГЕРБ, с ДПС”.

И последва почивка за уталожаване на страстите и уточняване на позициите.

“Имам чувството, че излишно се драматизира ситуацията. Вчера на КСНС не беше поставен въпросът за този закон. Ние се разбрахме вторник да се видим за законодателната програма на парламента с оглед на общите приоритети. Следващият вторник предстои такава среща. Ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, в която бих могъл да участвам”. Това заяви в почивката лидерът на ДПС Лютви Местан.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.