Пак оглеждат Кристалина Георгиева за служебен премиер

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е в България и е един от вариантите за служебен премиер. Това коментираха днес депутати от все още управляващото мнозинство. Проблемът кой да оглави служебния кабинет буквално почука на вратата на “Дондуков”2 след като днес БСП изненадващо поиска предсрочните избори да са в края на юли и хвърлиха топката в полето на президента, който да ги обяви възможно най- скоро. В този повратен момент Кристалина Георгиева кацна в София, което пък даде повод за сериозни предположения, че тя ще преосмисли позицията си, че предпочита да си остане еврокомисар до октомври. Вода в тази мелница наля и факта, че преди два дни имиджът и бе излъскан за пореден път с новината, че нейният прадядо е дал прозвището Левски на Апостола на свободата. Не е за пренебрегване и факта, че Георгиева се ползва с доверието на Брюксел и подкрепата на ПЕС. Пак според източници от ГЕРБ преди 10 дни Геориева отново е била в България и се срещнала последователно с Борисов и Плевнелиев. Какъв по-добър вариант за служебен премиер, коментираха още от най-голямата парламентарна сила.
Реакциите
От партията на Борисов реагираха много положително на новината на “Позитано” 20 за предсрочен вот. Самият Росен Плевнелиев съобщи, че свиква на 17 юни (следващият вторник) извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. И на него ще бъде обсъдена датата на предсрочния вот. Пътят да се случат избори възможно най-рано минава през разпускане на парламента. В противен случай най-ранната дата е през септември. Ето защо за политическите сили е важено и кой ще бъде служебен премиер, защото той е отговорен за подготовката на изборите. Кристалина Георгиева е възможна консенсусна фигура – тя е близка до президента, но заедно с това не е неприемлива и за настоящите управляващи, които са в процес на сдаване на властта, на коалиционен разрив и на оглеждане на нови партньори.

>Кристалина и широката коалиция>

От партийните централи твърдят, че след евровота совалките, които текат интензивно между големите политически сили са просто неудържими. А политолози и социолози дори заговориха за варианта “широка коалиция”, която включва управление между ГЕРБ и БСП. Този вариант обаче минава през разграничаването на БСП от ДПС и печеленото на по-високо доверие от страна на социалистите на предсрочните избори. За варианта “широка коалиция”, но в европейски мащаб преди четири дни се произнесе и самият Станишев, който обяви, че “широка коалиция между ЕНП и ПЕС, която да гарантира стабилност на европейските институции е напълно възможна”.
В този пъзел кандидатурата на Кристалина Георгиева е напълно логична. Тя се ползва в подкрепата на ПЕС, чийто председател е Станишев. През февруари именно депутати от ПЕС защитиха Георгиева от критиките на Илияна Йотова като нарекоха работата и прозрачна и отчетна. Както и че “българите с право трябва да се гордеят с нейната бележита и неуморна служба в сърцето на ЕС”. А БСП слуша ПЕС.
“Истината е, че ГЕРБ се готви за скок и че това се случва с помощта на БСП”, коментираха политически наблюдатели.

На снимката: Кристалина Георгиева получи вчера вечерта наградата “Златната ябълка” на Националната мрежа за децата.

1 Comment

  1. `
    Как може да ни сервират отново тая жена?Тя ,която се изказа че маймуните (тъй наречените бежанци),които влизат през границата ни с Турция необезпокоявани, ще ни подобрят генофонда,пак ще ния натресат.Подобре да си отиде в имението в САЩ и да пише мемоари,отколкото да носи нещастия на България.Не я искаме!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.