П. Стоянов: Нямаме политици, които могат да оглавят протестите

В България сега няма политици, които могат да оглавят протестите, заяви пред БНР президентът (1997-2002) и бивш лидер на СДС Петър Стоянов. Той прогнозира, че при предсрочни избори ГЕРБ ще поеме управлението с помощта на партиите от Реформаторския блок.

„Истината е, за съжаление, че интересите в момента на БСП и Сергей Станишев съвпадат с интересите на една автентична десница, която има нужда от по-дълъг период, за да може да се структурира и в едни по-късни избори, евентуално през май, да заяви своето присъствие”, коментира Петър Стоянов. Според него, ако изборите са още утре, ситуацията е повече от ясна: България най-вероятно ще бъде управлявана от ГЕРБ заедно с тъй наречения "Реформаторски блок", т.е. с партиите на господин Костов, на госпожа Меглена Кунева и евентуално Надежда Михайлова. По думите на Петър Стоянов „тази ситуация изглежда съвсем диалогична, защото днешните протести са абсолютното алиби на Реформаторския блок, да каже защо ще управлява с Бойко Борисов”.

Бившият лидер на СДС защити тезата, че  едно съвместно управление на Бойко Борисов и Реформаторския блок завинаги отнема шансовете за създаване на една истинска, трайна, антикомунистическа, автентична десница в България, тъй като „всъщност Реформаторският блок се състои от механически сглобени партии, при които при по-внимателен прочит ще се види само едно –желанието им, събирайки се заедно, да достигнат 4-процентовата бариера и да осигурят на своето политическо лидерство присъствие в парламента, а точно това не събужда ентусиазъм в десния електорат”.

По-рано днес политици и интелектуалци, обединени именно около Реформаторския блок, обявиха създаването на Граждански съвет, който „да насочи енергията на протестиращите срещу правителството”.

От Реформаторския блок нарекоха Гражданския съвет "политическа иновация", която цели да обедини както политици, така и активни граждани, които в момента не са партийно обвързани.

Идеята е да се оформят политики и да се даде ясна заявка за бъдещи партньорства, обясни лидерът на ДСБ Радан Кънев

Ние ще имаме изключително силна програма с конфликтни мерки, с които днешният ГЕРБ не е съгласен, той в практиката си не ги е прилагал, но не мога да кажа нищо за утрешния ГЕРБ, каза Кънев оставяйки „вратата” отворена може би за онази формация, която създават отцепниците от ГЕРБ Мирослав Найденов и ЕмилДимитров.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.