Овчаров прогнозира поскъпване на тока до европейските нива

Либерализацията на енергийния пазар ще предизвика увеличаване на цената на тока и в крайна сметка тя ще се изравни с европейските нива. Това прогнозира бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по Нова ТВ. Според него либерализацията е полезна, когато създава възможност за избор и конкуренция, а в момента в енергетиката не е налице нито едното, нито другото. “Цената и качеството на услугата, която предлагат всички ЕРП-та у нас, на практика е една и съща”, изтъкна ексминистърът. Овчаров сравни ситуацията с въвеждането на топлинните счетоводители: “Сега ще имаме търговци, от които ще купуваме електроенергия. Тоест ще се създаде още едно междинно звено, на което да плащаме”.

По отношение на енергийните перспективи пред страната ни, Овчаров коментира: “България не иска да строи АЕЦ “Белене”, и руска централа започва да се строи в Турция. България не иска да строи „Южен поток”, той се превръща в “Турски поток” и минава отново през Турция. България не иска да строи “Бургас-Александруполис” и турският петрол продължава да си минава през Босфора и Проливите”.

“Всичко това, което правеше страната ни енергиен център и енергиен хъб, сега отива в Турция. Тази страна се превръща в енергиен хъб на входа на Европа”, заключи Овчаров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.