Овчаров: Проектът Южен поток с участието на България е приключил

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

Проектът “Южен поток” с участието на България е приключил, той ще заобиколи страната ни, дори да има “Южен поток”, коментира пред БНТ бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той е на мнение, че през последните години много се е бъркало в “Южен поток”, който е използван като разменна монета, като средство за натиск върху Русия.

“Южен поток” беше разглеждан от някои от предишните правителства като средство за директно обогатяване на близки до тях фирми и се получи това, което всички очаквахме и се превърнахме “в център на кръгово движение, през който никой не минава”, каза още Овчаров.

Според него идеята за създаването на проекта “Южен поток” не е била да се заобиколи Украйна, а да се направи алтернативно или конкурентно трасе на съществуващия проект “Набуко”.

Още през 98-ма година, когато се водеха тежките преговори с Русия, голяма бройка експерти твърдяха, че България е незаобиколим фактор. Оказа се, че след 3 години беше построен “Син поток” и то с български пари, отбеляза Румен Овчаров. Той отбеляза, че много правителства имат вина за сегашното положение: и това на Орешарски, и най-вече това на Бойко Борисов, защото още в самото инвестиционно предложеноие, подписано преди 2 години, няма конкретни параметри за това какво ще получава страната ни от проекта “Южен поток”.

Очакваме да получим официално уведомление от руската страна по темата “Южен поток”, защото освен устни изявления, нямаме позиция черно на бяло какви са истинските намерения. Това каза в студиото на “Денят започва” по БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев. Той допълни, че след получаване на такъв документ ще решим какви действия да предприемем. Според Добрев, въпреки проблемите в този проект, въпреки развитието му през последната година и половина в кабинета Орешарски, България не носи вина за това, което се случи с “Южен поток” и няма как страната ни да е виновната, защото България се опитва да вкара проекта в рамките на ЕС.

Европейското законодателство е на страната на България и договорката е всеки да може да доставя газ по тази тръба, да има няколко доставчика, отбеляза още Добрев. Бившият министър на енергетиката открои, че ние не можем да решим за “Южен поток” сами, все пак основният акционер “Газпром” се отказа от проекта.
Няма как да накараме руснаците да инвестират 2,3 милиарда евро в страната ни, ако не иска, добави Добрев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.