Овчаров: Българската енергетика е на доизживяване

Енергетиката в България на практика е фалирала сфера и е на доизживяване. Минаха годините, когато тя концентрираше финансовия ресурс на държавата в себе си. Това заяви в сутрешния блок на bTv бившият министър на енергетиката и дългогодишен шеф на столичната организация на БСП Румен Овчаров. По думите му бизнесът е в правото си да протестира, но не трябва да се забравя, че българският бизнес е един от най-енергоемките в Европа.

„Нормално е, когато ти отрязват от печалбите, да протестираш, но нормално ли е да протестираш срещу компания (НЕК), която е задлъжняла заради твоя бизнес?”, попита Овчаров. Според него енергетиката е в сегашното си състояние заради некомпетентността, а и защото не може да се получи друг резултат „когато влизаш в енергетиката, само за да откраднеш”. Овчаров каза още, че сегашните управляващи разбират проблема и имат желание, но нямат компетентност.

Бившият министър вижда два начина за справяне с проблемите в енергетиката – да се намалят разходите, т.е. „да се затворят кранчетата, през които изтича”, и да се увеличат разходите, като изтъкна, че не се прави нито едното, нито другото.

За популизма в България Румен Очаров коментира, че е като алкохола – когато е в малки количества действа добре и развеселяващо, в големи количества води до махмурлук, а превърне ли се употребата в хронична, става болестно състояние. „Малко останаха тези, които не са алкохолици”, продължи той метафората си.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.