Отзиви за номинацията на Георгиева

Кристалина Георгиева забрави за генофонда, предупреждава за цунами от бежанци

Кристалина Георгиева е изключително компетентна като еврокомисар и би била изключително полезна на едно ново поприще.

Това заяви председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол по повод на номинирането на Георгиева за генерален секретар на ООН.

„Това което мога да кажа за Кристалина от цялата й международна кариера, от работата която върши сега в Комисията, че тя е един много работлив човек, който отлично познава, почти на пръсти, международната обстановка. Тя е много уважавана , работи честно и прозрачно – това което мога да ви кажа че тя е сред моите любими еврокомисари.” – коментира Дол.

Председателят на ЕНП изтъкна като предимства на българската кандидатка умението й за води преговори, нейният опит и компетентност.

„Безспорна нейна силна страна е че тя може да води преговори на международно ниво. Работила е в сферата на хуманитарната политика била е в трудни и бедни райони на света, където има глад и мизерия ,а през последните няколко години, отговаря за бюджета на Европа. Изключително компетентна е на длъжността която заема. Убеден съм че в бъдеще, на едно ново поприще тя ще е изключително полезна.” – увери Жозеф Дол.
шението на българското правителство да смени кандидатурата на Ирина Бокова за висшия пост в ООН с тази на Кристалина Георгиева може да предизвика правителствена криза в страната, предупреждава московският официоз “Росийская газета”.

България реши да смени своя кандидат за поста генерален секретар на ООН – вместо “любимката” на Путин ще бъде предложена еврокомисарка. Така описва случая руският електронен в. “Нюзру”. “Бокова не се предава, Георгиева прогнозира “тежка компроматна война”, добавя мрежовото издание.

Мнозина български политици и политолози смятат, че шансовете на Георгиева да оглави Обединените нации са минимални, а кандидатурата й е натрапена от чужбина, пише “Росийская газета”.
Българското правителство обаче сметна всички критики от този род само за елемент от политическите борби в навечерието на президентските избори през ноември. Външният министър Даниел Митов категорично отхвърли твърденията за чуждестранна намеса при вземане на решението за смяна на кандидата, посочва всекидневникът. Обаче нито германският канцлер Ангела Меркел, нито унгарският премиер Виктор Орбан криеха, че “биха желали” София да предложи Георгиева, отбелязва руският официоз.

България предложи за генерален секретар на ООН друга жена, пише в заглавие руското издание “Икономиката днес”. В друга статия политологът Екатерина Шумицкая “обяснява защо решението за смяна на кандидата изглежда изненадващо само на пръв поглед”.

“Българският печат отдавна раздухваше слухове за такава рокада, предвиждаше се точно този вариант за смяна, затова тук няма нищо чудно. Фактически може да се предположи само една причина за тази ротация – Ирина Бокова бе наричана проруски кандидат”, заявява Шумицкая, цитирана под заглавие “Отново Путин е виновен или Защо Бокова няма да стане генерален секретар на ООН…”.

“Експерти неведнъж напомняха освен това за дейността на баща й, който е бил навремето значима и влиятелна фигура в българската компартия. Подобна кандидатура не бе приемлива за управляващия елит в България. Представителите на партия ГЕРБ, поели властта, от самото начало се обявиха за проевропейски политици. Те се опитват стриктно да изпълняват всички препоръки на Европейската комисия и на Брюксел и са последователни членки на ЕС”, добавя руската анализаторка.

По-рано български медии съобщиха, че Ангела Меркел уж е убедила руския президент Владимир Путин да подкрепи като български кандидат Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че това не отговаря на истината, а говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова също опроверга тези съобщения, напомня “Газета”.

Следващото гласуване за претендентите предстои в началото на октомври, отбелязва руското електронно издание “Лайф”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.