Отворено писмо до премиера: Освободете Флоров незабавно !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отворено писмо до Росен Плевнелиев, Президент на РБ, министър-председателя на Република България Марин Райков, Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров

 

Копия:

 

До Министъра на вътрешните работи

До посланиците на страните от ЕС

До колегите от медиите

 

Уважаеми господин Премиер,

Долуподписаният Михаил Орлинов Рангелов, журналист, блогър, секретар на сдружение „Журналисти за прозрачно управление” и водач на кандидат-депутатска листа от ДГИ – Движение за Граждански Контрол искам от вас незабавното отстраняване от длъжност на Директора на НС ГДБОП Станимир Славейчев Флоров във връзка с появилите се в публичното пространство документи, според които същият е неколкократно разработван за нерегламентирани връзки с организираната престъпност. Смущаващите данни в тези документи хвърлят дълбока сянка на съмнение върху структура, която трябва да гарантира честните избори и да парира всякакви опити на организираната престъпност да манипулира резултатите от тях.

Моля да бъде проверена дейността на цялата служба от периода на назначаването на Станимир Флоров за неин директор досега.

Уважаеми господин Президент,

само преди един месец над сто хиляди българи протестираха в цялата страна, включително и под Вашите прозорци. Протестираха не срещу конкретна партия, а срещу сливането на организираната престъпност и държавната власт. Тогава лидерите на Движението поеха ангажимент за осигуряване на един спокоен период за провеждането на демократични парламентарни избори. Ако не вземете мерки за търсене на отговорност както на г-н Флоров, така и на цялото бивше ръководство на МВР относно друг голям скандал – с нерегламентираните подслушвания, ще считам че джентълменското споразумение с Вас вече не е в сила по Ваша вина.

Уважаеми господин Главен прокурор,

Още от кандидатирането Ви за този пост както сдружение „Журналисти за прозрачно управление”, така и лично аз сме заставали зад Вас с убеждението, че сте човек, който ще се ръководи единствено от гражданското си чувство за справедливост. Моля да се самосезирате по казуса със Станимир Флоров и да проведете проверка, която да покаже, дали той е подходящ да заема толкова отговорна длъжност. По този начин и Вие ще покажете, че сте честен магистрат, независим от изпълнителната власт.

Уважаеми колеги от медиите,

Най-лесно е да се каже за подобни информации, появяващи се в подобен момент, че са „черен пиар”. Ако информацията за едно престъпление се появи по-малко от месец преди някакви избори, това не означава, че това престъпление не се е случило. Не забравяйте, че основната задача на нашата професия е да информира, а не да слугува.

 

Уважаеми засегнати ръководители и институции,

Ако до 20 април не бъдат взето отношение по конкретния казус и не бъдат изпълнени исканите от мен като гражданин мерки ще счета, че прикривате нарушения, за които гражданите на Република България трябва да бъдат информирани. При това положение мой дълг съгласно член 40 ал.1 от Конституцията ще бъде да публикувам всичката налична информация по случая в Интернет, за да могат всички българи да се запознаят с нея.

С уважение: Михаил Рангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.