Отстраниха кмета на Тетевен, сключил договор за доставка на храна с фирма на близък на приятелката му

Ловешкият окръжен съд на заседание днес отстрани от длъжност кмета на община Тетевен Милен Милев. Припомняме, че в понеделник, 17 март, Милев и заместниците му бяха задържани от служители на ДАНС. От вчера от длъжност е отстранен и заместник-кметът Детелин Пърлев, съобщи председателят на съда Антоанета Монева, цитирана от БТА. По-късно днес съдът ще заседава и по исканата от прокуратурата постоянна мярка„задържане под стража” на Милев и Пърлев, тъй като изтичат 72 часа от задържането им.

Окръжната прокуратура в Ловеч е повдигнала срещу Милен Милев и Детелин Пърлев две обвинения за престъпления по служба. Те са привлечени като обвиняеми за извършени длъжностни престъпления за периода април 2012 – август 2013.

Пред журналисти кметът на Тетевен заяви, че не е очаквал това да се случи. По думите му обвинението е, че е прекратил договора на фирмата, карала храни за детските градини, тъй като влезли в сила нови изисквания за храните на децата. До момента на провеждане на нова процедура друга фирма е доставяла храните, без да е имало договор и възлагане. „Как да се хранят децата от разваляне на стария договор до сключване на новия”, пита кметът. Той не отрече, че втората фирма е имала връзка с близък на жената, с която е живеел на семейни начала.

Мотивите на съда за отстраняването на кмета и заместника му от длъжност са, че ако останат на постовете си двамата могат да скрият документи или да въздействат на служители на общината, съобщава БТВ. Според обвинението Милев е източил 1 млн. лв. от общинския бюджет към фирма, свързана с негови близки. Самият той заподозря икономически интереси в ареста и отрече поръчката да е за 1 млн. лева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.