Отровен газ причинил смъртта на хората в Дома на профсъюзите в Одеса?

Събитията в Профсъюзния дом в Одеса на 2 май може да бъдат квалифицирани като терористичен акт и доказателства за това бяха представени вчера на закрито заседание на Върховната рада в Киев. Това твърди украинският милиардер, депутат и кандидат-президент Петро Порошенко, цитиран от Интерфакс. По думите му, срещу хората в сградата е била използвана отровна субстанция и именно това е причина за многото жертви сред проруските сепаратисти, потърсили убежище в Дома на профсъюзите след като привърженици на „Десен сектор” запалиха техен палатков лагер.
Петро Порошенко не е казал подробности и не е посочил доказателства за твърдението, че е използвано отровно вещество.
Ден след трагичните събития в Одеса подобна версия изказа първият вицепремиер на Украйна Виталий Ярема. Той заяви, че повечето хора в Дома на профсъюзите са загинали много бързо, вероятно от газ, като не изключи газът да се е отделил при изгарянето на неизвестно вещество.
В масовите безредици на 2 май и пожара в профсъюзния дом в Одеса намериха смъртта си най-малко 46 души, а над 230 получиха наранявания, припомня Интерфакс.
По-късно днес в Берлин Петро Порошенко призова за използването на сила срещу проруските сепаратисти, които той определи като „терористи”, предаде AFP. Според информацията, след среща с лидер на парламентарната група на консерваторската партия на канцлера Ангела Меркел, Порошенко е заявил, че „за терористите трябва да се намери език, който те разбират и това е силата”.
Междувременно бе съобщено, че правоохранителните органи на Украйна подозират 17 банки във финансиране на сепаратистката дейност в източната част на страната. Това съобщи „Фокус”, като се позова на пресконференция и.д. главен прокурор Олег Махницкий, цитиран от украинското издание „Лига”.
„Към момента не мога да обнародвам цялата информация в интересите на следствието, но вече са установени 17 банки, не говоря за фирми и корпорации, а именно банки, които се подозират във финансиране на незаконни действия”, каза Махницкий.
От своя страна началникът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко съобщи, че във вторник е била прекратена дейността на престъпна група, която е финансирала масовите безредици в Одеса от 2 май. Задържани са четирима души, сред които длъжностни лица на банка.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.