Отрепетирано: Депутати от ГЕРБ пак опънаха чадър над Игнатов

Народни представители от ГЕРБ продължават да разпъват чадър над министъра на образованието Сергей Игнатов, поне що се касае до скандалите във фонд „Научни изследвания”. След като на 12 декември мнозинството в Народното събрание отхвърли искането за временна анкетна комисия, която да разследва нередностите във фонда, днес народни представители от ГЕРБ попречиха и на изслушването на министър Игнатов в комисията по образование и наука.

Всъщност комисията, ръководена от  Огнян Стоичков („Атака”) слуша и разпитва министър Игнатов в продължение на два часа. От своя страна Игнатов не бе особено словоохотлив и дори не отговори на някои от видимо неудобните въпроси, като например как фирма за бръснарски услуги може да се произнася за насилието в българското общество.

До почивката, дадена от Огнян Стоичков, изглеждаше, че депутатите ще постигнат съгласие за създаване на временна работна група към комисията, която да един-два месеца за разнищване на проблемите и нередностите във фонд „Научни изследвания". Това обаче не се случи, тъй като всички без един, представители на ГЕРБ не се върнаха след почивката и така провалиха продължаването на работата й поради липса на кворум. Румен Стоилов беше единственият народен представител от мнозинството, който остана за цялото заседание на комисията. Удължаването на почивката не доведе до увеличаване на присъстващите депутати от ГЕРБ.

Надали е излишно да се припомни, че при отхвърлянето в пленарна зала на искането за създаване на временна анкетна комисия, народната представителка от ГЕРБ Галина Банковска заяви:”„Ресорната комисия е най-компетентна да проведе парламентарен контрол по темата. Не бягаме от отговорност”.

Формално погледнато, бягство от отговорност няма. Само неявяване на работното място, самоотлъчка някаква…

На снимката:Министър Сергей Игнатов

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.