Отпадна мажоритарният вот от Изборния кодекс

Предложението на ГЕРБ за въвеждане смесена избирателна система с 32 мажоритарно избрани народни представители е откровена измама. Именно днешната опозиция е тази, която отмени мажоритарния избор и преференциите.

По този начин зам.-председателят на Народното събрание и основен двигател на новия Изборен кодекс Мая Манолова аргументира отрицателния си вот по предложението на ГЕРБ за смесена система, съобщи БГНЕС.

В началото на днешното заседание депутатите гласуваха и отхвърлиха предложената от ГЕРБ поправка, която уреждаше мажоритарна квота от 32 депутати при изборите за следващия парламент.

След многобройни дебати с гражданските организации е станало ясно, че те категорично не желаят 32 мажоритарни народни представители, обясни Манолова. “Това е имитация на мажоритарност и е най-лесният начин да отвратим хората от мажоритарната система”, категорична бе тя.

Мая Манолова призна, че е участвала в експеримента с 31 мажоритарни кандидати в по-предишното Народно събрание, но има откровеността да признае грешката си. “Експериментът беше неудачен”, категорична бе тя и призова депутатите да подходят към казуса интелигентно и стъпка по стъпка.

Според Красимир Янков новият Изборен кодекс е стъпка в правилната посока по отношение на истинската мажоритарност, тъй като значително са намалени критериите за участие в изборите на истински независими и мажоритарни кандидати. “Не сме против мажоритарния избор, но сме против имитацията на мажоритарен избор”, настоя Янков. Според него за 4 години с 31 мажоритарно избрани депутати нито един от тях не е гласуват различно от своята партия и не бива да се лъжат с хората.

В крайна сметка депутатите приеха оригиналния текст на комисията за изготвяне на нови изборни правила, където е записано, че изборите ще бъдат изцяло пропорционални, като се въвежда възможност избирателят да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа с цел да изрази своето предпочитание за конкретен кандидат.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.