Отпада таксата за предсрочно погасяване на кредити

Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити, ако заемите са изплатени след първата година, предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи. Поправките бяха гласувани на първо четене от депутатите.

В случай, че кредитополучателите погасят ипотечен кредит през първата година, те ще дължат такса в размер до 1% от отпусната от кредитора сума. Въвеждат се също така изискване да се използват индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR при определянето на лихвите по ипотеките. Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно – такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.
Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.
Предвижда се и да се даде възможност на кредитополучателя да избере дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.
В обхвата на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.

Същевременно депутатът от ГЕРБ Емил Радев изрази пред журналисти в парламента опасенията си от това, че банките се задължават в едномесечен срок от обявяване на кредита за предсрочно изискуем да пристъпят към принудително изпълнение към имуществото на длъжниците. С едностранно производство банките се снабдяват с изпълнителен лист на основание извлечение от сметки, образуват изпълнително дело и възраженията на длъжника не спират изпълнителното дело. Според него вместо банките да преговарят с длъжника за отсрочване и разсрочване, за нов план за погасяване, “ги задължаваме директно да започнат изпълнителни производства, в които стотици и хиляди български граждани губят жилищата си. Не можем с такава норма, вместо да облекчаваме положението на длъжниците, го усложняваме по възможно най-бързия начин те да губят жилищата си”, посочи Радев, цитиран от агенция Фокус. Според него дори и кредиторът да продаде жилището на некоректен длъжник, длъжникът пак ще е такъв доживот. “Шест месеца слушахме как с този законопроект ще решим проблема с хората, които си губят жилищата, а такъв регламент в този законопроект няма”, коменитра депутатът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.