Отново трима учени си поделят Нобеловата награда за медицина

Нови методи, които са революционизирали лечението на маларията и др. паразитни болести донесоха Нобеловата награда за физиология и медицина на трима учени: ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту. Тя ще получи половината от паричната премия, а останалата половина си разделят Уилям Кембъл и Сатоши Омура.

В момента тече така нар. Нобелова седмица, по време на която се определят носителите на престижните награди, носещи името на откривателя на динамита Алфред Нобел. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември – в деня на кончината на основателя на Алфред Нобел.

Нобеловата награда за медицина за 2014-а година беше присъдена на американеца от британски произход Джон О`Кийф и на норвежката двойка Мей-Брит и Едвард Мозер. Те бяха отличени за откритието на “клетки, образуващи система за геопозициониране в мозъка”, нещо като вътрешен GPS, който показва как мозъкът знае къде се намираме и ни насочва от едно място към друго. Откритието им може да спомогне за обяснение защо пациентите с болестта на Алцхаймер не разпознават заобикалящата ги среда.

нобел-медицина

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.