Отново стотици посрещнаха първото юлско утро на морския бряг

Много хора се събраха за пореден път на плажа на Камен бряг, за да посрещнат първото юлско слънце. Това отново се случи под звуците на култовата песен „Джулай морнинг” в изпълнение на живо от вокалиста на Юрая Хийп Джон Уолтън, показа bTv в репортаж от мястото на събитието.

„Джулай Морнинг“ или накратко Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) възниква в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава „юли“ и от там „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

На всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп.

(Източник:bTvnovinite)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.