Отново сблъсъци и сълзотворен газ на площад „Таксим”

Турската полиция в понеделник вечерта за пореден път се намеси безкомпромисно със сълзотворен газ и водни оръдия и не позволи на протестиращите да навлязат на площад „Таксим” и парка „Гези” в Истанбул, показа телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В репортажа се съобщава, че в момент, когато групата протестиращи се събира мирно на булевард „Истиклял” на подстъпите към площад „Таксим”, те без видима причина са атакувани от полицията с бомби със сълзотворен газ.

Тази арогантна намеса нарани сериозно три деца, от което едното – бебе. След известно време пристигна линейка и медицинският екип оказа първа помощ на пострадалите в частна къща, а след това ги откара в болницата. От сълзотворния газ пострадаха и други случайни минувачи в района.

Само три часа след като тържествено беше отворен за свободно посещение, станалият изключително популярен в Турция и по целия свят парк „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул е отново затворен за гражданите, предаде електронното издание на вестник „Милиет”. – От вечерните часове в парка не се пускат граждани. Наблюдават се остри дискусии с полицията на граждани, които не се допускат да влязат в парка. В района на площад „Таксим” са изпратени многобройни полицейски екипи.

Истанбулската камара на медиците излезе със специална декларация за бруталната намеса на полицията на булевард „Истиклял”, в която порицава продължаващото вече 23 дни полицейско насилие и блокиране на подстъпите към площад „Таксим”. Обръща се специално внимание на разнобоя и разминаването в действията на властите. От една страна валията и кмета на Истанбул официално отварят за посещения парка „Гези”, а от друга страна – само три часа след това правителството на Партията на справедливостта и развитието и същият този валия се отмятат от думите си, което е показателно за тяхната съвест и интелигентност, посочва телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Под заглавие „Ново насилие в Турция „ лондонският „Дейли телеграф” съобщава, че полицията запазва присъствието си на площад „Таксим” в центъра на Истанбул, където в понеделник вечерта няколкостотин демонстранти бяха прогонени с водни оръдия и сълзотворен газ от парк „Гези”. По някои данни полицията е задържала 80 участници в акцията, предаде ИТАР-ТАСС.

Точният брой на задържаните засега е неизвестен, но на кадрите, излъчени по местните телевизии, се вижда как полицаите отвеждат от прилежащите към площада улици най-активните протестиращи. По данни на телевизионния канал „Улусал канал”, към арестувани са най-малко осем души. Обществената организация „Солидарност за Таксим”, която призова своите поддръжници да се съберат в парка, заяви, че 35 от нейните активисти са попаднали в полицията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.