Отново искат оставката на Димитър Узунов заради лъжи

Няма ефективен контрол върху главния прокурор

Членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев обмисля дали да заведе дело за клевета срещу представляващия съвета Димитър Узунов.

“Обмислям този въпрос. Но смятам, че г-н Узунов трябва да поеме своята отговорност, защото с тези си действия, нарушавайки базисни етични стандарти, той уронва престижа на съдебната власт. Когато член на ВСС, дори редови съдия, лъже в национален ефир, той трябва да понесе своята отговорност. Аз ще настоявам за публичното извинение и отново ще настоявам за неговата оставка”, заяви Калпакчиев в сутрешния блок на бТВ.

Повод за думите му е изявление на представляващия ВСС от петък, отново пред бТВ, в което Узунов твърди, че зад искането за оставката му бил договор на стойност 6 млн. лева, който “Калпакчиев движи” и за който щял да вземе хонорар в размер на 340 000 лева.

Калин Калпакчиев днес отхвърли тези твърдения на Узунов: “Аз не движа, както казва представляващият, договор, не съм подписвал договор и няма да получа хонорар от 340 000 лева. Това е самата истина. Останалото е неистина, изречена лъжа от г-н Узунов във вашето студио”, обърна се Калпакчиев към водещия. Според него представляващият умишлено е казал неистини, той е присъствал на заседанията на ВСС, на които са взимани решения за определяне на ръководител на проекта.

Става дума за проект по Оперативна програма “Добро управление” на стойност 6 млн. лева, а за негов ръководител още в началото на годината с решение на ВСС бе посочена Елка Атанасова. Калпакчиев е в екипа като координатор по въпросите за съдебната карта. Проектът е за изграждане на единна електронна система в съдилищата, която ще помогне не само за реорганизацията на органите, но с негова помощ ще се изгради и единна деловодна система и възможност за електронен обмен на делата. Проектът е от изключителна важност за системата, защото ще даде възможност най-сетне за оптимизиране на съдебната карта.

Калпакчиев обвърза “лъжите и неистините, казани в петък от Узунов” с искането за неговата оставка. “Искаме оставката на г-н Узунов, защото грубо наруши закона, призна го и тук, определяйки еднолично представители на ВСС, които да участват в срещата с мисията на европрокурорите. Това не е инцидентна негова постъпка. Той не изпълнява функциите си на представляващ по начин, който да осигури обективно и безпристрастно администриране на дейността на ВСС. Именно, за да спести или поради липса на смислен отговор на нашите рационални аргументи за искане на оставката му, той решава да отговори противопоставяйки лъжи”, коментира още Калпакчиев.

Посочи, че не може член на ВСС да говори неистини в национален ефир, защото с това се подкопава авторитетът на правосъдието. “В крайна сметка лъжата убива доверието на гражданите в правосъдието и справедливостта”, заключи Калпакчиев.

Заедно с него в студиото на бТВ бе и колегата му Соня Найденова. Според нея нещата, които каза Узунов в предаването, са целели да обслужат определена защитна линия, а именно, че има личен, користен елемент.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.