Отнемат точки за по-малко нарушения на пътя

Влиза в сила нова наредба за отнемането на контролни точки от талоните на шофьорите. В нея изрично се посочват случаите, когато става това.
Целта на новата наредба е точки да се отнемат само при рисково поведение на шофьорите – тогава, когато те създават предпоставка за катастрофа.
От 25 досега, нарушенията, при които вече ще се отнемат контролни точки, стават 14. За преминаване на червен светофар, неосигуряване на предимство на пешеходна пътека и не спиране на знака "стоп" ще се отнемат 8 точки.
Особено внимание се отделя на шофирането след употребата на алкохол. За управление на превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила ще се взимат 10 точки. При повторно нарушение наказанието е 15 точки. Отказът от проверка с дрегер пък е 12 контролни точки.
Наказва се и управлението на спряно от движение моторно превозно средство, както и карането с над 50 километра в час в населено място. Точки ще се отнемат и при водене на дете, което не е в специализирано столче и без колан.
Съгласно наредбата, на водач, който притежава т.нар. „златен талон", няма да се отнемат контролни точки при налагане на наказание за нарушение.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.