Отнемат 11-те деца на най-голямото българско семейство

Социалните служби решиха да отнемат всичките единадесет деца на най-голямото българско семейство и да ги настанят в различни приемни семейства. Родителите се обърнаха към мен да ги защитавам. Предстоят ни десет нови дела, което ще бъде огромно предизвикателство за целия екип на кантората. Това съобщи адвокатът Петър николов на личната си страница във фейсбук.

Става дума за семейството в Русе с 11 деца, на което изгоря къщата и което  се наблюдава от социалните служби като рисково. Децата може да бъдат изведени от семейството, предупредиха социалните още през февруари.  Има данни, че към децата системно е проявявано небрежно отношение.  По този повод  е имало среща между всички институции, ангажирани със случая, съобщиха от Дирекция “Социално подпомагане” в Русе.

Началникът на отдел “Закрила на детето” Милена Неделчева обясни тогава, че със семейството се работи от 2013 година. Тогава лекар подава сигнал, че две от децата – близнаци, били с анемия. Година по-късно при инцидент умира двугодишно дете, а през януари миналата година и бебе на 40 дни. Мъжът работи в село Бъзън, а жителите и кметът на населеното място, след като разбират за инцидента, им предоставят безвъзмездно къща за зимата.

Неделчева заяви, че със семейството се работи постоянно и то получава подкрепа. Към момента единайсетте деца използват различни социални услуги. Най-малкото е на 2 години, а най-голямото – на 17 години, като всички посещават детска градина или училище.

По думите на Неделчева, откакто семейството живее в Бъзън, се наблюдава ежедневно от социални работници.

 

1 Comment

  1. Срамота! Това събитие е много по-важно от всичко останало, случващо се в държавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.