Отложиха за 3 юли делото срещу Цветанов заради болест на един от обвиняемите

Началото на делото срещу Цветан Цветанов за безконтролно подслушване в МВР по времето, когато бе вътрешен министър, се отлага за 3 юли. Днес трябваше да се проведе първото заседание по това дело, което е засекретено и ще се гледа при закрити врати. Оказа се, че защитата на един от обвиняемите – бившият директор на СДОТО Цветан Иванов – е внесла молба за отлагане, тъй като Иванов страда от бъбречна недостатъчност и днес трябва да му се извърши поредната хемодиализа, което прави невъзможно явяването му в съда.
Съдията по делото се е съобразил с молбата на адвоката на Цветан Иванов.
Освен Иванов и Цветан Цветанов, по това дело за безконтролно използване на СРС са подсъдими още трима бивши директори на СДОТО.
Цветан Цветанов е обвинен в допустителство по служба или иначе казано – за това, че не е разписал правила за работа в СДОТО, което пък е довело до безконтролно следене и подслушване. Според юристи, обвинението в допустителство е доста трудно доказуемо.
Самият Цветанов определи процесите срещу него за пореден път като политически и отново заяви за вчерашното съдебно решение, в което беше осъден на 4 години затвор, че е било взето след оказан натиск. Цветан Цветанов посочи, че на него и на германския му адвокат – Ханс Петер Ул им е направило впечатление, че ръцете на съдията треперели, докато четял присъдата. По думите му това означавало, че магистратът не е убеден в решението си. Бившият министър отказа да посочи откъде конкретно идва натискът и единствено заяви, че той е политически. Съдът ще заседава отново по делото на 3 юли.
По-рано тази седмица приключиха две от трите дела срещу Цветан Цветанов. В понеделник той бе оправдан по обвинението в присвояване на средства от МВР, а в четвъртък получи ефективна присъда от 4 години лишаване от свобода, зцаради това, че на 6 пъти е отказал използването на разрешени от съда СРС срещу бившия шеф на РЗ БОП във Велико Търново.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.