Откриха телата на затрупаните в „Ораново” миньори

Телата на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново" Иван Лазаров и Николай Михайлов са открити тази сутрин, съобщи БГНЕС. Малко преди това спасителите и миньорите, разчистващи фаталната галерия в рудник "Ораново", където на 16 юли загинаха двама миньори, а други двама останаха под земята, намериха каската на единия от затрупаните

Разчистени са около 8,5 м от дългата около 10-12 м галерия, където двамата са работели на 16 юли, когато свлачище се е стоварило и е запълнило галерията.

В сряда срещу четвъртък бе завършена обходната галерия, чието прокопаване се наложи поради невъзможност спасителите да навлязат директно в срутилата се и запълнена с кал и скална маса галерия. При навлизането във фаталната 64 основна минна галерия се оказа, че тя е пълна с кал и глина, което за пореден път затрудни издирвателната операция. При разчистването бе открит един от траспортьорите за извозване на въглища, който от напора на калната маса е бил изправен във вертикално положение.

По всяка вероятност двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов са загинали още на 16 юли, когато стана инцидентът в рудник „Ораново”. Това съобщи на брифинг инж. Валери Манов, управител на рудник „Ораново”, цитиран от радио „Фокус”-Пирин. Двамата вероятно са били убити още при инцидента, тъй като няма кухина, в която те да са се скрили, каза още Валери Манов. Телата на двамата миньори са намерени на 9-ия метър. Те са наполовина затрупани, наполовина открити и продължава изравянето им в галерията, каза Манов. След като бъдат изровени телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов ще бъдат транспортирани до благоевградската болница.

Днес погребват починалия вчера в мина "Ораново" миньор Асен Грънчаров.  Траурната церемония ще е в 11.00 часа в Благоевград.

49-годишният мъж почина по време на работа в мина "Ораново", в галерия различна от тази, в която са двамата му затрупани колеги. Според лекарите причината е инфаркт на миокарда.

Починалият Грънчаров не е бил свързан със спасителната операция, което постави въпроса дали продължава работата в рудника, който няма одобрен план за тази година, както и платени концесионни такси за последните три шесмесечия. Това сочи проверката на министърът на икономиката Драгомир Стойнев, който вчера за пореден път бе мв мината в Симитли.

Заради трагичните инциденти и неизрядните отношения с държавата и лошите, опасни условия на труд и кметът на Симитли поиска наказания за управата на рудник "Ораново".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.