Откриха масов детски гроб със 796 тела до приют в Ирландия

Около 800 бебешки и детски тела са открити тези дни в септична яма в Ирландия, съобщи електронното издание на “Труд”, като се подовава на публикации в световните медии. Цитира се публикация във „Вашингтон пост”, в която се уточнява, че телата са точно 796, а масовият гроб се намира до бивш ирландски дом за деца на неомъжени майки в град Туъм. Той е функционирал между 1925-1961 година и е бил под управление на монахините от „Bon Secours Sisters”.

В миналото в католическа Ирландия бременните неомъжени момичета са били пращани да родят дискретно в манастир. Оттам бебетата били предавани на „Bon Secours Sisters”. Децата обаче не били гледани добре, много от тях страдали от недохранване или се разболявали от нещо друго и умирали в първите си години. Стотици от тях не са били погребани, а захвърлени в септичната яма. Тези, които все пак оцелявали, били продавани на богати бездетни двойки.

В доклад на ирландското здравно министерство от 1944 г. децата, живеещи в Дома са били описани като „изтощени”, „с изпъкнали кореми”, „крехки” и с „плът висяща свободно върху крайниците им”. По-възрастни местни хора пък си спомнят дома и разказват, че ако децата не били осиновени до определена възраст, умирали.

За масовия гроб се е знаело от известно време, но историците са смятали, че в него са телата на жертви на големия глад от 1840 година. Откритието, че труповете са детски прави местният историк Катрин Корлес.

10 Comments

  1. Амай щом в тази високо културна държава стават такива неща,представятели си какво е било у нас?!Колко ли такива местенца имаме които се потайват???

  2. Уж монахините служат на Бога…! Той това ли ги кара да правят? Да убиват деца! Не им стига, че са ги отнемали от майките им, а и ги убивали. Надявам се тези монахини да се измрели в адски мъки, защото по това време явно е нямало закон, по който да бъдат наказани за деянията си.

  3. Ужасяващо разкритие и тотално неадекватни коментари.Каква демокрация,кое е банално? . .

  4. НЕ БЕ ТЕЗИ СА БАЛСАМИРАНИ . И ЗАТОВА СА СВЕЖИ ТОЛКОВА.ТЕ ОЧЕТАТА СИ ЗНАЯТ РАБОТАТА. ТА:”МАЙТАП ДА СТАВА.”

  5. Абе вие трупове на повече от десет години виждали ли сте? Остава само скелета. На тая снимка все едно са заровени преди месец

  6. Откриха масов детски гроб със 796 тела до приют в Ирландия””””””””””””””””””””””Ето ви я демокрацията и европейските ценности.

  7. Ем монахините раждат незаконни деца, от срам ги избиват.

Leave a Reply

Your email address will not be published.