Откриха изложба “Богатството на българските народни носии” в Лихтенщайн

В рамките на програмата на посолството на Република България  в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн за отбелязване на  Председателството  на България на Съвета на ЕС 2018, в Националния музей на Княжество Лихтенщайн бе открита изложба “Богатството на българските народни носии”, представяща част от богатата  експозиция на традиционни български носии на Етнографския музей в Пловдив.  Изложбата бе организирана от посолството на Република България в Конфедерация Швейцария съвместно с Лихтенщайнския национален музей и с подкрепата на почетния консул на Република България в Княжество Лихтенщайн, г-н Хелмут Шверцлер.

При откриването на изложбата директорът на Лихтенщайнския национален музей, проф. Райнер Фолкомер  подчерта изключително доброто сътрудничество на музея с посолството на Република България в Берн, благодарение на което сме свидетели и на този активен културен обмен между двете страни в последните няколко години. В своето приветствие към гостите – над 50 представители на политическия, културен и бизнес елит  на  Лихтенщайн и Швейцария,сред които депутат от Националния парламент на Швейцария  и принцеса  Хилдеград фон Лихтенщайн, посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария, Н.Пр. Д-р Меглена Плугчиева  отбеляза стремежът посолството ни, в рамките на програмата за отбелязване на  Председателството  на България на Съвета на ЕС 2018, да организира не само политически, но и редица културни събития, които да  презентират богатото културно-историческо наследство на страната ни, защото културата, изкуството, общата история не знаят граници и те са тези , които свързват и обединяват страните на нашия континент, в общия ни дом – Европа.

Изложбата представя 12 традиционни, автентични български облекла от различни региони на България, които са малка част от богатия музеен фонд на Регионален етнографски музей Пловдив. На откриването  присъства лично и директорът на музея доц. д-р Ангел Янков, който сърдечно благодари на проф. Фолкомер за отправената покана музеят да гостува в Лихтенщайн със своя експозиция, както и на посолството на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн за оказаното съдействие по организирането и. Той използва  възможността и отправи покана към Лихтенщайнския национален музей да гостува през 2019г.,когато градът ще бъде Културна столица на Европа в  Регионални етнографски музей Пловдив със своя експозиция.Поканата бе приета с удоволствие и спонтанно се сформира група от желаещи да посетят страната ни и специално гр. Пловдив през 2019г. Посетителите проявиха голям интерес към уникалните експонати и приветстваха малките бългърчета в национални носии, които на немски език поздравиха  гостите.

Изложбата ще продължи до 27 май 2018г.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.