Откриха 15 км от АМ “Струма” в отсъствието на Борисов и Павлова

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Днес при пътната връзка за село Дамяница бе открит официално 15-километровият участък Сандански – Кулата от автомагистрала “Струма”, въпреки че движението по новата отсечка бе пуснато още на 31 юли, за да се облекчи трафикът към Гърция през най-активния туристически сезон.. Малко нетипично за традициите на това правителство в рязането на лентата не участваха премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. На скромната церемония присъстваха шефът на АПИ Лазар Лазаров, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметове на общини от района, строители, граждани. Не мина и без обичайния тържествен водосвет, отслужен от Неврокопския владика Серафим и свещеници от митрополията.

С тази част от магистралата се надяваме да намалим още пътно-транспортните произшествия, които стават в региона, да облекчим всички пътуващи в посока Гърция и се надявам в най-скоро време цялата автомагистрала “Струма” да бъде готова, каза председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров.

ЛОТ 4 на АМ „Струма” неизбежно ще доведе до развитие в икономическата сфера на целия регион, оптимистично прогнозираа областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Той изтъкна, че този участък от магистралата обслужва 186 населени места с общо над 170 000 души. Бисер Михайлов не пропусна да благодари на премиера Бойко Борисов, на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и пожела на пътуващите безавариен път.

Проектът, както бе припомнено по време на откриването, се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма “Транспорт” 2007-2013 г. Лот 4 Сандански – Кулата от АМ “Струма” от км 423+800 до км 438+500 е с дължина 14,7 км. Изпълнител е “АКТОР” АСД – Гърция. Стойността на договора е 67 176 000 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от “Пътинвест – инженеринг” АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС.

Надали е излишно да се припомни, че в края на октомври 2014 година договорът с гръцката компания “Актор” за изграждането на лот 4 от автомагистрала “Струма” беше пред разтрогване, заради огромното закъснение в строителството и първоначалният отказ на строителя да подпише предложения й от МРРБ анекс.

“Отиваме към прекратяване на договора, като държавата ще си търси и неустойките по него”, коментира по онова време министърът на транспорта Николина Ангелкова. Към края на октомври 2014 година беше построено едва половината трасе от Лот 4.

АМ “Струма” е част от европейския транспортен коридор номер IV и от Трансевропейската автомагистрала “Север – Юг”. По нея преминава пътният трафик за Гърция.

(Снимка: АПИ)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.