Бизнесът със щрауси у нас се разраства по празниците. Фермите, които отглеждат тези животни, едва смогват с поръчките. Защо е доходоносно да се отглеждат щрауси, показа в свой репортаж ТВ7, чийто герой е собственичката на щраусова ферма Елмира Димитрова, която вече 10 години се занимава с този бизнес.
Гледачът Иван Харъсчийски определя щраусите във фермата като безобидни животни, но въпреки това винаги е предпазлив. “В територията на щрауса не трябва да навлизаш, особено при мъжкия не трябва да навлизаш – нарушаваш му спокойствието и той те предизвиква, ще те пребие”, споделя Иван. Женските представителите са много по-спокойни и дружелюбни. Посетителите на фермата лесно се сприятеляват с тях.
Щраусовъдството е екзотичен, но сигурен бизнес. От една птица на възраст 2-3 години може да се продадат твърде много неща. Всичко се използва. Най-диетичното месо са двата бута на щрауса. Препоръчва се за хора, претърпели сърдечни операции, байпасове, стендове или просто за тези, които могат да си позовлят да платят 40 лв за кг. шраусово месо.
Всяка година на карнавала в Рио Де Жанейро за изработка на костюмите се използват между 5 и 6 тона щраусови пера. Сред най-скъпите продукти е специалната щраусова мас. Тя се превръща в козметични продукти, които подмладяват и възстановяват кожата по-успешно от редица скъпи кремове. Фаворит сред посетителите на фермата обаче остават щраусовите яйца. В зависимост от размера те стигат до 50 лв.
Be the first to comment