Отбелязват се 70-години от спасяването на българските евреи

Днес – 10 март – се отбелязва 70-годишнината от спасяването на българските евреи и се почита паметта на жертвите на Холокоста, и 11 343 от Северна Гърция и Югославия в нацистките лагери на смъртта.
Програма на събитията в София предвижда в 15.00 часа да бъде открит мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, включително 11343 евреи от Северна Гърция и Югославия. Място на провеждане: Градинката до сградата за пропуски, до служебния вход на Народното събрание.
В 17.00 часа започва церемония в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф” №16 с участието на официални български и израелски лица, представители на дипломатическите мисии в България и представители на световни еврейски организации за отбелязване на 70 години от спасяването на българските евреи и възпоменание за жертвите на Холокоста.
От 19.00 часа в Зала „България“, ул. Аксаков №1 ще се проведе Десето юбилейно издание на наградата „Шофар“ под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. На официалната церемония ще бъдат връчени награди на кметове на български градове, чиято общественост и отделни граждани имат принос в спасяването на българските евреи през Втората световна война. Втората част на събитието е концерт на Софийската филхармония и известни солисти от България и Израел.
Преди дни Народното събрание почете с декларация паметта на жертвите на Холокоста.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.