Отбелязваме и у нас Деня за безопасен интернет

На 11 февруари за 11-и пореден път светът ще отбележи Деня за безопасен интернет – една инициатива на Европейската комисия, която с годините излезе извън рамките на Европа, за да обхване над 100 държави на всички континенти.

Координатор на събитията е европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен интернет.

Централното събитие за отбелязване на Деня за безопасен интернет под мотото “Заедно за по-добър интернет” ще се състои в Дома на Европа в София с подкрепата на Представителството на ЕК в България от 15 до 18 часа на 11 февруари. Ще бъдат изложени стотици детски рисунки на деца от десетки начални училища в страната на тема: “Героят си ти” в интернет. Над 80 ученици от средни училища в София и други градове ще бъдат основните участници. Сценарият на събитието беше подготвен с помощта на ученици от младежките панели към Центъра за безопасен интернет и от делегатите на миналогодишния ТийНет парламент, който в Деня за безопасен интернет през 2013 г. прие на заседание в Народното събрание Харта на онлайн правата и отговорностите на младите хора.

Участниците ще видят няколко кратки презентации на свои връстници, с които ще бъде открита дискусия как можем заедно да направим интернет по-полезно и безопасно място. Специален презентатор на събитието ще бъде Димитър Ганчев от Интернет общество-България, който ще разкаже за първата група пионери на интернет в България още преди световната мрежа да получи названието си. Дискусията ще се предава на живо в интернет и в нея ще могат да участват дистанционно с въпроси и коментари млади хора от цялата страна благодарение на Kabinata.com.

Денят ще завърши с музикална част с участието на Good Music Society и ученическите банди Maverick и Tune UP от няколко столични гимназии.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.