От ВСС се оплакват от безпрецедентен натиск от всички страни

“Ние категорично не сме мафия”. Това заяви в ефира на Нова ТВ Милка Итова, член на ВСС. Тази сутрин тя гостува на телевизията заедно с колегата си Димитър Узунов. Повод за разговора бяха скандалите, които разтърсват съдебната система в последно време.

“Подложени сме на безпрецедентен натиск от политици, от изпълнителната власт, от съдии, които правят подписки и искат оставки”, заяви Итова.

“Дори собственият ни министър – на правосъдието, ни притиска. Държавническо поведение ли е това?”, попита Узунов.

Магистратът потвърди, че на заседанието си в четвъртък членовете на ВСС единодушно са гласували за отпускането на коледни премии за всички съдии и служители в съдебната система.

Той поясни, че бонусите ще бъдат на стойност 34% от възнаграждението им, или около 400 лв. средно за цялата система.

На въпроса не е ли дразнещо това при непрекъснатите скандали около Съвета и Софийския градски съд (СГС), той отговори, че съдебната система не е само софийските съдилища.

“В съдебната система работят изключително много честни съдии и служители. Не всички ще получат сума върху заплатата си. Няма да получат тези, които са в дисциплинарно производство, или тези, за които административният ръководител прецени, че не са работили добре”, изтъкна Узунов, като в същото време подчерта, че раздаването на бонуси не е средство за натиск.

Димитър Узунов коментира и случаят с Лозан Панов – кандидат за председател на ВКС, който се отказа от надпреварата, след като бе блъснат от неизвестен автомобил на пешеходна пътека.

Преди този инцидент съдебният заседател Тодор Тодоров беше нападнат от трима и пребит с тръби и винкели.

“Панов е все по-добре. Надявам се той да преосмисли решението си”, заяви Узунов.

“Това, че Тодоров и Панов са настанени в една стая в болницата, страшно ни учуди. Тодоров е в тежко състояние. Той през цялото време говореше за маски и бухалки. Никой човек в такава атмосфера не би се почувствал в най-добрата си форма”, изтъкна Итова.

“Не сме запознати с подробности около случилото се. Можем само да гадаем какви са причините за нападението срещу съдебния помощник Тодоров. Факт е обаче, че и двамата работят в един орган на съдебната власт. Факт е, че Панов пострада на пешеходна пътека след инцидента с Тодоров. Все пак живеем в източните географски ширини на Европа”, заяви Узунов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.